Durven denken over een mooie toekomst

Uitdagende toekomstbeelden hebben een dubbel effect. Ze zetten mensen aan het dromen of ze roepen weerstand op. Ze creëren het ongemak van verandering of ze installeren mensen in  het gemak van de status quo. Ze hebben een dubbel doel: de uitdaging én het debat.  

Is verbeelden verboden? Tussen droom en daad liggen beslissingen, middelen, uitwerking, medewerking van velen,… Verbeelden is een voorwaarde om tot een gericht tot een gedragen resultaat te komen. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk is de enige partij die verder kijkt dan 1 legislatuur en die verbeelding durft geven.

Ons programma is hierin helder. 

  • Het RUP stadion bepaalt waar het ruimtelijk wenselijk is om een stadion in te plannen. We onderzoeken samen met clubs en investeerders de financiële haalbaarheid van zo’n project. 
  • Er wordt een verdichtingsoefening uitgetekend op de Xpo site met een aanvullend multifunctioneel programma dat tevens de basis zal vormen van de nieuwe concessie die ten laatste eind 2029 wordt hernieuwd. De economische slagkracht en toekomst van de beurssite staat hierbij centraal. 

Wat zijn de feiten?  

De lopende concessie van Xpo vervalt eind 2029. Xpo is een succesvolle economische speler die Kortrijk als beursstad op de kaart zet. Daarin bekleedt Xpo zo een unieke positie met een beursoppervlakte van 40.000m² die toelaat een succesvolle nichespeler te zijn in het Belgische beurslandschap. Er is ook het internationaal succes door de in Kortrijk ontwikkelde beursconcepten en know-how wereldwijd uit te rollen. De helft van de omzet komt hieruit voort en is een stevige pijler van het economische succesverhaal. 

Maar er is meer.  

Er zijn ook de afgeleide effecten van het succesverhaal van Xpo. Het brengt een groot bezoekerspubliek op de been. De bussiness-activiteit is belangrijk voor de horeca. Kort samengevat: het brengt veel volk naar Kortrijk.  

De stad is eigenaar van de Xpo-site. De eigendomsrechten zijn ondergebracht in de XOM nv die een concessie verleent aan Xpo.  


Er zijn kansen en uitdagingen 

  • Er zijn ruimtelijke kansen om Xpo als economisch vaandeldrager van de stad beter zichtbaar te maken langs de E17. In het kader van verstandig ruimtegebruik zijn er kansen voor ‘verdichting’ met een programmatische meerwaarde.  
  • Er zijn de ambities van stadsontwikkeling. De reeds in 1990 door Bernardo Secchi geopperde Noord-Zuid as die Hoog Kortrijk met het centrum moet connecteren zijn nog steeds visionair, maar op vandaag niet gerealiseerd.  
  • Vlaanderen zal de brokkelbrug over de E17 vervangen en optimaliseren. Er is het akkoord van De Lijn om tegen 2030 de trambus te realiseren.  


Dit is het momentum om een infrastructuurproject naar een hoger niveau te tillen. We hebben de ambitie om van een grijze invalsweg een levendige stadsboulevard te maken. De  koppelkansen zijn voor ons duidelijk. Hierin past ook de verdichtingsoefening van sites zoals Park&Ride, Xpo, Radio2 en de brandweerkazerne als multifunctionele zone.   Uiteraard zijn er tal van vragen en weerstanden die respectievelijk beantwoord en overwonnen moeten worden. De mobiliteit, de logistieke circulatie, welke en hoeveel aanvullend programma de parkeeroplossingen, de financiële haalbaarheid, de modaliteiten voor de nieuwe concessie…  

De aanpak 

Het oogt op het eerste zicht pretentieus hier ook een (voetbal)stadion in te passen. “Voetbal is geen rendabele activiteit, is in handen van buitenlanders, ze krijgen nu nog het stadion niet vol, dat ze eerst eens punten pakken, volgend jaar spelen ze in 2e klasse, wie zal dat betalen,…” 

Voor alle duidelijkheid: een stad bouwt, noch financiert een mogelijk stadion.  

Momenteel loopt de RUP procedure ‘Stadion’. Deze procedure heeft als opdracht de locatie voor een nieuw stadion met aanvullend programma te bepalen. Binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan worden verschillende locaties op het grondgebied afgewogen.   

Het is allesbehalve een onbezonnen werkstuk, allesbehalve een lichtzinnige oefening. Integendeel. Het locatieonderzoek op basis van ruimtelijke criteria en ontwerpend onderzoek, haalbaarheidsoverwegingen, potentiële mobiliteits- en milieu-effecten,… loopt volop. Pas op basis van al deze inzichten en veel overleg zullen definitieve keuzes gemaakt worden. 

Ongeacht of deze of gene de geschikte locatie is voor de integratie van een stadion, stelt zich de vraag hoe we de omgeving kunnen opladen met een regionaalstedelijk programma dat zorgt voor een permanente levendigheid op de NZ-as. Een uitgangspunt dat ook opgenomen werd in het gewestelijk RUP KR-8. De kansen liggen op het kruispunt van ondernemerschap, beurstoerisme, kennisinstellingen, kantoren, diensten, leisure,…  

Veel meer nog dan fysieke ruimte is er behoefte aan een open geest, een mindset om mee te denken hoe Kortrijk op de Noord-Zuidas dé sprong voorwaarts, een ambitieuze sprong in de tijd kan maken. Niet in het minst als regionale ontwikkelingspool.  

Om het met de woorden van Bernardo Secchi te zeggen “een stad waar alles geconcentreerd ligt in het centrum is verleden tijd, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer gestreefd moet worden naar dichtheid en concentratie”.  

Nog nooit lagen er zoveel kansen om deze ambitie waar te maken en de fysieke afstand tussen het centrum en Hoog Kortrijk te overbruggen. Slagen we er ook in de mentale afstand te overbruggen en dit belangrijk economisch en ruimtelijk dossier te behandelen met de grootste beleidsverantwoordelijkheid? 

Stellingen zoals “hier komt een 2e Ring Shopping” zijn flagrante leugens. Het is heel bewust desinformatie verspreiden. Nergens in dit dossier is sprake van bijkomende retailoppervlakte in concurrentie met ons bestaande handelsapparaat.  

Visie en verbeelding gaan, als je het mij vraagt, hand in hand. In een kuitkramp schieten hypothekeert de kansen voor de Xpo-site, een van de kroonjuwelen die de stad rijk is.  We hebben in belangrijke dossiers geen nood aan paniekvoetballers.